A bélcsatorna kezdeti bakteriális benépesülése fontos a nyálkahártyák immunrendszerének kialakulásában, ennek szabályozásában – és nemcsak a bélben, hanem minden nyálkahártyánkon (légutak, melléküregek, hólyag, húgyutak, hüvely…). Életkor szerint mindenkiben kialakul egy saját egyensúlyi állapot, mely teljesen az egyénre jellemző, és időben többnyire állandó. Egy friss kutatás szerint: „az emésztőrendszer mikrobiális DNS-e figyelemre méltóan stabil, olyan, mint egy ujjlenyomat. Még egy év elteltével is meg tudtuk különböztetni az egyéneket mikrobiális DNS-ük genetikai jellemzői alapján”.
• a gyomorban: kevesebb, mint 103/ml,
• a vékonybélben: jejunum (éhbél) 103-104/ml, ileum (csípőbél) 105-106/ml (bacteroides, bifidobacteroides, fusobact., clostridiumok
• a vastagbélben: 1011-1012/ml (eddigiek+ enterococcus, peptococcus, enterobacteriaceae)
• Lactobacillus acidophilus, casei, delbruekii
• Saccharomyces boulardii
• E. coli
• Enterococcus
• Bacteroides…
csicsóka
örménygyökér
gyermekláncfű
cikória
vöröshagyma
fokhagyma
közönséges bojtorján
jamszgyökér
agave
A sok kedvező hatás közül a legfontosabbakat emeljünk ki:
- egészséges bélflóra kialakításában döntőek: akórokozók szaporodását visszaszorítják, fertőzéses hasmenés megszüntetik;
- immunstabilizálóak, csökkentik a szabadgyök-képződést, fokozzák az ellenanyag-termelést és a falósejtek aktivitását: ezért jók gyulladások kezelésében, kivédésében, allergiás betegségekben és autoimmun gyulladásos betegségekben is.
- gyulladáscsökkentők: különösen gyomor-bélhurutban, felső légúti és kismedencei fertőzések esetén, illetve azok megelőzésében is hatásosak
- javítják a felszívódást, segítik a szervezet regenerálódását: ezáltal különösen kisgyerekeknél elősegítik a fejlődést, növekedést, a pszichés egyensúly létrejöttét
- részt vesznek több fontos vitamin, pl. B (biotin, niacin B2, piridoxin B6 és folsav), K-vitamin termelésében is
- javítják az emésztési folyamatokat – így pl. a tejcukor lebontását is, így csökkentik az erjedéses és rothadásos folyamatokat, ill. kellemetlen puffadást is.
- rákmegelőző hatásúak: olyan enzimeket aktiválnak, melyek csökkentik a rothadás során történő bélfal-elváltozást (beta-glucuronidase, azoreductase, nitroreductase, beta-glucosidase, 7-alphadehydrolase)
- stimulálják a bélfal működését – csökkentik a székrekedési hajlamot
- a vérzsír-értékek javítják: csökkentik a koleszterinszintet
- Gyógyszerek: antibiotikumok, szteroidhormonok, fogamzásgátlók, savkötők, gyulladáscsökkentők, daganatgátlók (citosztatikumok)
- Gyomor-, bélbetegségek: gyomorfekély-, hurut, epebetegség, hasnyálmirigy-károsodás, májbetegség, idült bélgyulladások-, fekélyek, fertőzések
- Anatómiai eltérések az emésztőszervekben, húgyutakban, nemi szervekben
- Környezet szennyezés: ólom, higany, kadmium, vegyszerek, tartósítószerek, festékek, konzerválószerek, élelmiszer adalékanyagok, tisztítószerek, egyes kozmetikumok
- Helytelen táplálkozás: sok finomított liszt, cukor, zsiradék, kevés rost, rendszertelenség, félkész és kész ételek (fast food), szénsavas üdítők, rendszeres fekete kávéfogyasztás, kevés folyadékbevitel, bőséges kései vacsora
- Pszichés terhelés: extrém erős stresszhatás, gyász, depresszió, szorongás, labilis idegrendszer
- Egyéb: táplálékallergia-, túlérzékenység, besugárzás, vitaminhiány
- Besugárzás, pl. daganatterápia során
- a károsító tényezők megszüntetése
- a bélnyálkahártya irritációjának és gyulladásának megszüntetése, ill. regenerálása
- a májműködés támogatása
- a felszívódási zavar okozta hiánytünetek rendezése
- az elpusztult flóra pótlása.
Jelenleg két fő probiotikum forrás áll a rendelkezésünkre: kapszulás vagy oldatban kapható készítmények és tejtermékek. Ez utóbbiak csoportjában azonban a tárolás során a savas közegben a csíraszám töredékére csökkenhet. A tejtermékekben sok olyan baktérium is van, melyeknek nincs valódi probiotikus hatása, ilyenek pl.:
- immunrendszer erősítésére
- fertőzések megelőzésére, kezelésére
- bélgyulladás-csökkentésre
- puffadás, hasi panaszok (IBS, puffadás…) enyhítésére
- ásványi anyagok és nyomelemfelvétel javítása
- vastagbélgyulladás (colitis) és irritábilis bél szindróma (IBS) kezelése
- allergiák, bőrkiütések, bőrgyulladások esetén
- laktóz- vagy más ételintolerancia kezelésekor
- antibiotikus kezelések alatt és után még legalább 1-2 hónapig a normál flóra védelmére és regenerálására
- végbélrák megelőzésére
- daganatos betegségek kiegészítő kezelésére – főleg, ha a beteg kemo-és sugárterápiában is részesül
- koleszterinszint csökkentésére
- vérnyomás csökkentésére
- kisgyerekeknél a felszívódás és a fejlődés javítására
Bifidobacterim bifidum
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus delbruekii spp.bulgaricus
Streptococcus thermophilus
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus delbruekii spp.bulgaricus
Lactobacillus rhamnosus
Bifidobacterim longum
Lactobacillus acidophilus
Lactobacilli casei
Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus delbruekii spp.bulgaricus
Lactobacillus rhamnosus
Streptococcus thermophilus
Bifidobacterium
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus delbruekii spp.bulgaricus
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus rhamnosus
Streptococcus thermophilus
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus delbruekii spp.bulgaricus
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus delbruekii spp.bulgaricus
Bifidobacterium bifidum
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus delbruekii spp.bulgaricus
Lactobacillus rhamnosus
Streptococcus thermophilus
emésztési zavarok, allergia, intoleranciák, bőrproblémák, immungyengeség esetén:
Biológiai daganatkezelés,
Homeopátia, neurálterápia, böjtkúra
Életmód-tanácsadás, fitoterápia…